LIVING ARCHEOLOGY

wall.front

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 Living Archeology | Graduation Project

 

The construction of the German Atlantic Wall during World War II has left
a scar along the coastline of The Hague’ urban tissue. It stretched over
a 5000 km long defence line along the boarder of Nazi Germany in order to
prevent an Allied invasion. The Atlantic Wall has left a visible mental-
and physical impact upon the development of the city and its residents.
This scar was the starting point for my project ‘Living Archaeology’,
that illustrates the relationship between four scattered bunkers on its
route to The Hague as a remnant of this defence line.

 
 
 

Sensory Experience

 

The project will illustrate that the bunkers have been dug out, sawed in
horizontal or vertical lines, and partly shifted apart from each other. The
outcome has resulted in a different relationship between the concrete mass,
the countryside and its temporary residents. The bunkers, which had a func-
tional purpose during its construction, subsequently consisted out of
various volumes, ratios and placement methods.These elements has been a
very valuable founding that I wanted to emphasize during my project

 
 
 
 
 
 
 
 
 

______________________________

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kijkduin . Geschutsbunker 8584a – 612

385 litres of concrete

Latitude | 52°03’56.2”N 4°13’02.0”E

Longtitude | 52.065622, 4.217227

 
 
 
 

KD.closed.licht KD.open.licht

 
 
 

Left . horizontal cutting line | Right . shifted 90 degrees

 
KD.exterieur

Kijkduin . Exterior view

 
 
KD.interieur
 
 

Kijkduin . Interior view

 
 
 
 
 
 
 
 
 

______________________________

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Scheveningse bosjes . Commandopost 8706 – 610

990.000 litres of concrete

Latitude |  52°06’04.5”N 4°17’19.3”E

Longtitude | 52.101258, 4.288705

 
 
 
 

SB.closed.licht SB.open.licht 

 
 
SB.exterieur
 
 

Scheveningse Bosjes . Exterior view

 
 
 
SB.interieur
 
 

Scheveningse Bosjes . Interior view

 
 
 
 
 
 
 
 
 

______________________________

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Scheveningse Bosjes . Interior view

Haagse bos . Geschutsremise 8724 – 629

675.000 litres of concrete

Latitude | 52°05’26.8”N 4°19’56.6”E

Longtitude | 52.090778, 4.332398

 
 
 
 

HB.closed.licht HB.open.licht

 
 

 Left . horizontal cutting line | Right . shifted to the back

 
HB.exterieur2

Haagse bos . Exterior view

 
HB.Interieur1
 

Haagse bos . Interior view

 
 
 
 
 
 
 
 
 

______________________________

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Oostduinpark | Geschutsbunker 671

300.000 litres of concrete

Latitude | 52°07’30.3”N 4°18’13.7”E

Longtitude | 52.125080, 4.303816

 
 
 
 

ODP.closed.licht ODP.open.licht

 
 
 
ODP.exterieur2

Oostduinpark | Exterior view

 
 
 
ODP.interieur
 
 

Oostduinpark . Interior view

 

.

 

Click on ‘appendix.details’ to see pdf file

 

.

 

appendix.details
 
 
 
 
 

______________________________

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Winner of BNI BACHELOR AWARD 2015 .
Broeinest . Eindhoven

 
 
 
 
overview + detail
 
 
 
 

Landscape maquettes 1 : 2000 + Detail concrete . Cut through

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
detail.maquette
 
 
 
 

Detail maquette